Black & White action

August 24, 2010

Salam semua..sorry lama tak hapdet…gua gile busy kebelakangan ni…dengan class…budak2 final year…album client2…video lagik…aduhhhh…maap sesangat…sekali gua hapdet gua kasik le action pree utk semua…buat amal jariah..gunakanlah sebaik mungkin…gambau2 yg over expose jgn dibuang begitu saja…bole diselamatkan lagik dengan black and white…ia memberikan impact & value yg lain dalam black and white…try dulu…insyaAllah bole sedikit sebanyak action ni membantu anda semua…have fun…terimalah seadanya action gua yg tak seberapa..gua kasik pree jek…takyah bayau…hehhehehhe

1
original image (over expose)

1
after black & white action

donlod kat sini —http://rapidshare.com/files/414853960/asyiek_black_and_white.atn…berkesan dalam tempoh 7 ari dari tarikh arini…slamat mencuba…sekali lagi…gua tak kasik step sebab lu org bukannye rajin membaca pun…muakakkakkaka..kalo ada apa2 masalah buzz gua di ym…!

asyiek.com

Advertisements

Tak perlu buang!

July 21, 2010

Pernah dak kadang2 tgh nak shoot ade tangan lain masuk (sedara2 penagntin) utk shoot sekali…? kat sini sekadar gua nak share pengalaman dan pendapat gua bila tetiba datangnya situasi begini…relek…jgn mengeluh…jgn nak tarik2 muka dengan sedara pengantin…lek lu…sap kok lu…gua paham…kadang2 moment tu senang terlepas…bak gua cakap…sap kok lu…bawak bertenang..cuba jadikan situasi tu sebagai salah satu creative shot anda…utk tips kali ni gua nak share…bila berhadapan dengan situasi camni…cube pikir somethin diffrent!…banyak2 element yg tak sengaja tu buleh kita jadikan sebagai rules dalam photography & design…dalam kes camni…purposely gua jadikan tangan sedara pengantin yg cuba amik gambar tu jugak sebagai salah satu props & jugak bentuk framing yg ingin kita highlightkan pada main subject which is the bride yg tgh disarung cincin…masa situasi camni…gua sengaja rapatkan lagi camera angle gua lebih pada tangan tu…utk dapatkan lebih situasi ketika itu yg tgh org berpusu2 tak mau lepaskan peluang merakam detik2 bersejarah pengantin…tak semestinya kita kena crop bila balik2 bukak ja gamba kita nampak ada tangan lain yg bole kita anggap sebagai mengganggu…tak salah kan…? am i rite…? think about it…!

cheers!
ori
non-cropped image from camera! (5dmk2 with 16-35mm f2.8)

selalunya
selalunya cropped area yg akan diedit oleh semua bagi mengelakan tangan di sebelah kiri termasuk dalam framing

framing
tapi sebenarnya bahagian tangan disebelah kiri tu merupakan salah satu element yg bole balancekan frame dengan adanya pengantin lelaki di sebelah kanan composition!

have fun guys!

Gua & dia

July 14, 2010

gua & dia
kenangan zaman itm melaka 2001…sungguh indah…! antara gua & dia…10 taun dah berlalu…macam baru semalam kenangan manis tu berlaku…! love u mommy!

cheers
asyiek & annor

2

3

4

5

6

7

Salam semua…dan seperti yg gua janjikan pagi tadi…gua update entry terbaru dalam blog yg dah lama gua tinggalkan ni…tadi baru gua check stats dalam blog ni…alhamdulillah…takde le sampai takde org langsung nengok blog gua ni dalam satu hari…ade jugak yg bukak blog ni walaupun gua dah tinggalkan lama…terima kasih gua ucapkan…lu org memang rawk!…hhehehhehe…cite pasal pengantin dan wedding yg gua amik kat temerloh pahang ni plak…ekceli…kakak dia (yg muke merajuk dalam pic no.1) merupakan student gua masa sebelum gua fly ke Ostotlia dulu…gua penah ngajar dia satu sem…bagus budak ni…respek org tua (walhal gua takde le tua time tu…tua dalam 3-4 taun je dari diorang…) so masih le dia bertanyakan khabar…kebetulan…adik dia nak kawen…dia call gua tanye…tu yg membuatkan 1st time gua jejakan kaki kat temerloh tu..wow…damai je ek kat pahang ni..takde kecoh2…best2…alhamdulillah…kedua2 mempelai sama padan…sama cantik…Un (Fahrul) dapat lafaz sekali jek…tersipu2 malu pengantin pompuan…dan tetibe dengo sore akaknye gelak beso…aik akak plak syok lebih…menjeling abg long yg duduk sebelah kadi tu…muakakkakka…dalam ati abg long tu mesti kate…”betol ke idak adik aku sorang ni…??” hahhahahah…gurau2 je sue…tapi majlis cukup meriah yg bersambung pada keesokan arinya utk majlis reception…selamat pengantin baru buat Un & Dila…smoga bahagia ke akhir hayat…buat akaknye plak…bile lagik..? kitorang nak gi makan ikan patin lagik nih…ekkekkekkeke…

cheers!
coming up next…Syam & Fiza
for more pictures of this couple…feel free to browse their album in – http://www.flickr.com/photos/asyiek/sets/72157623039416367/

www.asyiek.com

sorry agak busy kebelakangan ni shoot & edit custom album / video…insyaAllah akan dihapdet dalam tempoh yg terdekat…
all of us
with side kick di salah satu wedding..!

stay tune
cheers!
feel free to visit
http://www.asyiek.com/

Salam semua, setelah ramai yg request ndak action yg terbaru setelah gua pernah bagi sebelum ni pasal bleach bypass ikut tekak gua dulu…ini action yg terbaru gua cipta pagi tadi..muakakakaka…tetibe datang idea utk gambo kebiru2an…syok plak nengok…so gua kasik pree kat lu org…takyah bayo2…ilmu utk dikongsi bersama…have fun…gua takde masa nak buat step by step punya process…korang click je kat menatang ni…nescaya dapat la ia…lagipun kalo gua kasik process2 nye pun…macam korang bace…muakakkakaka…okie guys…have fun…terimalah seadanya action yg tak seberapa ni…ekekekkeke
before
original picture

after
after edited

and the action… donlod here>>>http://www.mediafire.com/?4umdzjnzydm

ciao…!

Gua dapat satu call dari Kak Eda…”Asyiek..! bole dak amikkan gambaq utk Kak Eda…Kak Eda nak buat Album, Banner & pamphlet utk kedai…?”…pagi2 buta akak tu call gua…Gua yg sedang menikmati satu mimpi yg best masa tu…tgh bergelut dengan Macherano betol2 depan kotak penalti terkejut dengar ringtone “aku jatuh cinta” dari Liyana Jasmay…mangkuk ayun betol..sape le yg tukar ringtone tu kat handset gua malam sebelum tu…ni mesti kes kawan2 yg dok lepak sekali ni…”ye kak…bile ndak…?” tanye gua balik…secepat mungkin…! balas dia dengan nada yg gua tak perasan serius ke memain…sebab gua tgh ngantok gile…end up of the story…gua shoot minggu depannya…muakakkakakkaka…Kak Eda merupakan bos kepada Teja Craft (wedding planner) yg agak terkenal & hebat kat kawasan seberang perai ni…setakat ni…ni lah satu2nye wedding planner yg gua sanggup gi buat keje kalo diorang panggil..yg lain2 tu…cakap banyak…tapi habuk takde…ingat amik gambo ni main petik je ke ape..? 1st time jumpe kak Eda ni…dia tanye bape gua punye rate utk shoot…gua kasik tau…dia dengan herot2 kening…sanggup jugak bila gua tunjuk hasil kerja gua…yg lain2…gua suh buang aje no gua yg diorang dapat tah mane2 tu…tolong ye paham kepada butik2 pengantin yg rasa terlalu hebat sangat tu…amik gambo ni bukan main petik jek…banyak process2 penghasilan, pemikiran2 yg kreatif & bentuk2 management disebaliknya yg tak pernah diorang amik tau…nak senang…pakai kamera henpon laa…lu amik sendiri…muakakkakakka…tetibe naik hangin plak kat gua bile gua kasik tau..dah le call org…cinabeng betol…kalo taknak jgn bising2….gua tak paksa lu pun…lu yg call gua…saiko agaknye…tapi tak semua laaa…ade lee segelintir tu…

1

2

3

4

5

6
antara gambar2 yg gua shot utk Teja Craft…ramai gak yg follow gua pi photoshoot ni yg diadakan di sekitar bandar Georgetown…

ciao!

carta 6-10

April 17, 2010

no. 6
mi
gambo ni gua amik waktu kat melben dulu…lebih kurang 2-3 ari sebelum nak balik mesia…ada makan2 sikit diorang buat kat rumah sheikh…suhaimi (sifu) duduk kat atas konon2nya nak amik gambo kitorang kat bawah…last2 gua amik dulu gambo dia…gambo ni hits & duduk dalam ranking antara yg ramai nengok sebab kehenseman sifu gua ni sebenornye….hehehhehe…utk pengetahuan awek2 kat luar…mamat ni dah kawen…ade 2 anak…muakakkakkaka…(saje nak kantoi dia)

no. 7
ayief
ni plak merupakan gambo yg gua rakam masa kelahiran anak kedua gua…satu pengalaman yg sangat menarik…banyak gambo yg gua dapat cuma tak bleh upload atas dasar2 censored…so ini je yg lepas oleh pihak lembaga penapisan keluarga…hahhahhaha…sungguh indah melihat kebesaran yg maha Esa…alhamdulillah…dah setaun 3 bulan dah budak nih skang…

no. 8
atok
gambo yg menghuni di tangga ke 8 adalah merupakan assignment yg pertama gua dapat setelah balik dari melben…sampai2 je mesia…zaidan call…”weh ko kene gi kedah, amik gambo pasangan ni”…Azhari (atok) merupakan kawan gua kat melben dulu…geng main bola…tahniah tok…skang dah dapat baby dah…cute tok…bila nak balik mesia lagi…?

no. 9
cincin
tadi kite nengok pasangan dia…gambo seterusnya ni merupakan aksesori yg ada pada pasnagan tu…gua amik detail cincin tu, gantungkan kat ranting2 pokok yg halus…ramai jugak yg minat gambo ni…sekadar berkongsi pengalaman…cincin ni gua shot pakai 24-70..macro lens…

no. 10
am & anis
dan yg terakhir merupakan pasnagan yg cukup secocok…Am & Anis…Anis merupakan kawan gua kat melben…hati amat terhibur kalo dapat jumpa dia…ada saja cerita yg best dan jugak luahan perasaan yg sungguh tak penah masuk dalam pala otak gua isu yg akan disembangkan…hahhahhaha…lu memang rock la anis…dan Am yg mana gua baru kenal pada masa shoot diorang ni sungguh cool orgnya…sangat modest…lu memang balance lah berdua…kitorang pegi kat flat pekeliling amik gambo ni…sungguh menarik setting yg ada dalam tu…cuma agak berbau..last time gua nengok flat tu dah takleh masuk…kira nasib jugak la gua sempat pegi tempat tu utk amik gambo Am & Anis ni…

itu saja cerita kali ni…sorry dah lama gua tak hapdate gambo2 & cerita dalam blog ni…bapak sebok kebelakangan ni…ade je keje…insyaAllah gua akan buat lagi carta 1-10 pada taun hadapan…selebihnya gua akan update lagi cerita2 & gambo2 yg best soon…!ciao..!

Top ten photos: most viewed

February 4, 2010

ni plak yg menghuni carta 2-5

no2
1

no3
2

no4
3

no5
4

gambar2 yg menghuni carta 2-5 ni merupakan pasangan celebriti malaysia, aktress catriona ross & pengarah Shaha yg berlangsung di Kelantan…gua jadik Official videographer & photo…

most viewed photos

January 25, 2010

top ten most viewed photos in my online album. sepanjang 2 taun account flickr gua pakai…just wanna share these photos and a brief description behind…

no 1
dr. M
gambo mase gua dok kat melben…gua jadik OP utk Seminar Pembangunan Insan yg dianjurkan oleh Kelab Umno Melbourne…punya la bangga bila dapat full access utk cover semua aktiviti Tun yg berlangsung sepanjang seminar tu…”Terima kasih Tun mai jenguk kami kat sini…” gua mulakan dulu berbual ngan Tun…buat2 ramah…dengan loghat utara…”takdak apa…takdak masalah…saya nak mai jenguk anak bangsa saya kat sini…” sejuk gua dengar…bila sorang pemimpin yg gua sangat respek buleh sembang & layan gua masa nak tunggu keta sampai…takdak org lain kat situ kecuali gua ngan dia…bodyguard dan yg lain2 dok jauh pada masa tu…tiba2 gua dengaq dia sambung balik sembang…gua dah mati akai nak sembang apa dah sebenarnya…hanya mampu tersenyum…”u buat apa kat sini…?” gua balas…”saya study kat sini tun”…”ooo baguihhhh..abih yg ni semua..?” sambil dok muncungkan mulut dia kat camera gua tanda bertanyakan pekerjaan gua dok tembak gambaq sepanjang dia di Melben…”ooo…ni depa suh saya amik gambaq…saya pun mau saja sebab buleh dapat jumpa tun…sapa yg takmao jumpa tun???” bunyi gua seakan2 macam membodek…gua terus terpikir lepas je cakap mende tu kat dia…dengan raut wajah yg cukup menyejukkan hati & mata gua, dia bagi satu senyuman yg amat berseri kat situ…gua nampak dia dah macam tokwan gua & rapat sangat walaupun baru 4-5 ayat dia balas soklan gua…ayat yg terakhir sebelum dia masuk keta… special dia tujukan kat gua…”belajaq elook2…bangunkan negara kita masa depan…”…Tun memang seorang yg baik…Smoga Allah panjangkan umur dia..amin….

gambar2 dari no 2-10 akan menyusul kemudian…