LG animated montage

October 31, 2009

cheers!
promotion

Lens

October 29, 2009

Salam, kali ni gua nak berkongsi dengan semua lens2 yg gua penah gunakan…setiap lens ada kepentingan utk capture apa yg kita mau…ada org penah tanya kat gua…”bro..kalo gua pakai kit lens ok dak…?, bro…kalo gua pakai lens jenama ni ok dak…? takde hal beb…tak bermaksud ko ade lens mantap gambo ko lawo…tak semestinya plak kalo ko takde lens gile2 gambo ko takleh lawo…kat sini gua cuma nak berkongsi rasa penggunaan lens & kelebihan dia…
1
50mm f1.8 – detail shot…kalo ade Kenko extension tube lagi nampak depth dia…

2
50mm f1.2 – detail shot…dan bokeh tak hingat dunia…

3
24-70mm f2.8 – macro lens…same gak…kalo ade Kenko extension tube lagi nampak depth dia…


24-70mm f2.8 – mid range lens…senang utk satu lens bergerak utk amik dalam range yg dekat…& f2.8 bole maintain depth yg kita ndak…

5
24-70mm f2.8 – mid range lens…jugak utk potrait..

11
24mm f1.4 – potrait…yg ni color dia bapak best…buleh maintain wide & depth yg agak gilaaaaaa….!

8
16-35mm f.28 – wide lens…utk capture space & subject…main dengan element2 sperti line utk lebih nampak ruang…

6
16-35mm f.28 – wide…sesuai utk group photo or utk nak dapatkan perspektif…lebih menarik dengan f2.8…bole maintain depth!hehheheh

9
135mm f2 – potrait & prime lens yg bagus utk capture subject & result depth yg amat ketara…cuma kena sentiasa bergerak & peka terhadap focus specific feet yg ada kat lens…ketajaman imej takleh disangkalkan lagik…!

10
70-200mm f2.8 – tele…walaupun agak berat compared to 135mm f2…tapi range 70-200mm sangat berguna dalam focusing & jarak yg agak jauh…sekali lagi kena peka pada focus specific feet dia…kalo terlupa..ketajaman gambar akan terjejas…but the color still among the best!

*semua lens yg dinyatakan mengunakan jenama kenen…tiada unsur menjatuhkan mana2 jenama & kenen tidak pun pernah membayar sekupang pun kat gua…gua cuma berkongsi maklumat…dan insyaAllah akan banyak lagi entry2 berunsurkan perkongsian ilmu akan disampaikan…ini cuma apa yg gua pernah pakai & pernah experienced…but still…apa pun lens yg org & yg kita ada tidak menjaminkan apa2 result yg specific indahnya or aestheticnya penyampaian hasil kerja kita utk tatapan semua…banyak lagi elemen2 lain yg boleh digabungkan dalam menghasilkan sesuatu karya yg bagus!

cheers…!
promotion

truttt…trutttt…kisahnya bermula dalam sebulan lepas…gua dapat call dari Dr. Maizurah & Prof. Rahmat suh datang Pusat Racun Negara (PRN) USM utk membantu penyelidikan & rekabentuk project dalam tobacco control. Asalnya memang gua buat kerja ni masa dalam thesis gua study dulu…so kira macam nak refinement kerja2 yg lepas & broaden the project. banyak strategy promosi & aplikasi yg dah dirancang…takde masalah kat gua…kat PRN ni gua jumpa dengan team2 yg baru dalam ict department…dulu masa gua datang diorang takde lagik…ni kire macam staff baru yg PRN scout…gempak budak2 nih…especially dalam 2D animation, character drawing, scripting, programming & interactive…bagus PRN ni, dah macam2 equipment dah diorang ade…dah kalah school gua camni…hehhehe…tapi takpe…berbaloi dengan hasil & project2 yg diorang dapat…respek gua dengan bos PRN…dia gabungkan skills & jugak research2 antarabangsa…baru le org nampak camnih…
ict
gua bertambah geng2 yg baru dalam bidang gua sendiri…keep pet dap the gud work u guys…love ur skills…rajin2 bekerja…ni entry khas utk korang…

*agak gila jugak dok crop gambar budak2 nih satu2…dengan rambut cacak lah…rambut mayang mengurai la…cekak pinggang lah…aduh….jenuh gua kene crop…apa yg buleh gua share sini…shoot ni amik satu2…crop satu2…lens 24-70…studio shooting…lighting fire dari kiri & kanan…2 point lights…pakai under metering…sebab nak blend dengan background…ape lagik ek…gua pun dah lupa…kalo kornag nak tanye ym je gua…ask_shakes@yahoo.com
promotion

Post processing!

October 19, 2009

Salam…ramai org dok tanya gambaq gua edit…dah tentu gua edit!…pendapat gua tak salah kalo gunakan technology yg ada utk mengemaskan lagi gambar yg sedia ada…cume ada jugak yg tak berapa suka dengan sentuhan yg terlebih dalam post processing ni…diorang cakap dah hilang nilai photography…betoi tu..gua tak penah rasa benda tu salah…totally agreed!…tak semua gambar2 gua yg gua edit agak keterlaluan utk tatapan jiwa2 photographer sejati (flickr)…hanya utk koleksi diri gua sendiri jaa..gambar pengantin takkan gua nak belasah gila sampai jadi painting & poster wayang plak….muakakkaka…agak2 laaa…gua memang asal dari bidang graphic & sometime i see photo looks great in advertising presentation…that’s it…ia membuatkan gua rasa puas bila dah sampai at the end stage of editing….memang remeh dan detail bila satu gambar amik masa dalam 40-50 menet utk disiapkan…tapi tu adalah satu kepuasan kat gua bila mengadap sesuatu gambar…!
1

2

3

4

cheers!

Wedding slide show

October 12, 2009


Compilation of wedding photos…
enjoy the slideshow…

cheers
promotion

Dari Alor Staq gu tembak balik ke Bertam pada raya ke-3…ini sebab malam tu flight kitorang balik ke JB…lame gak gua tak balik ke JB…seperti selalu raya ke3 kitorang akan sampai ke JB utk raikan aidilfitri bersama keluarga mertua…bile dah jarang balik kepulangan kitorang di sambut meriah…raut wajah bapak mertua yg setia menunggu di airport senai jelas menceritakan tentang rindunya kat keluarga gua…kemeriahan menyambut kepulangan semakin hangat masa sampai kat rumah…keluarga yg menunggu semua tak putus2 bertanykan khabar dan jelas pipi ayief jadik mangsa nenek, atok dan acu2nya…hahhahahha…Ayern relek…dah beso..dah jadik abg..dah biasa dengan situasi riuh pikuk…dengan keadaan relek tu perlahan2 menjadi seorang yg bercakap banyak…abih semua cerita dia kat Penang diluahkan kat atok & nenek…atok & nenek senyum dengar keletah cucu…seperti biasa selaku menantu kesayangan feveret gua lontong sudah menjadi satu kemestian bila kitorang balik ke JB…gua yg dengan keadaan belagak gila…ye la…menantu kesayangan la katakan…muakkakakkak….menjamah lontong mak metua gua dengan penuh penghayatan yg setakat ni takde sape2 buleh celen…termasuk bini gua….syyyhhhhhh…jgn kasik tau dia…ade gua makan nasik kandaq tetiap ari pas ni…muakakkakka…balik ke Jb kali ni bertambah meriah sebab family dah tambah soerang lagi…adik ipar gua pun ade baby….so semakin ramai keluarga atok yunus..ditambah plak dengan biras gua pun dah start main camera…hahhahaha…so dah buleh relek sikit gua…bior dia je yg amik…gua tukang racun je kat belakang..beli tu beli ni kalo nak gambo tu best…jeling adik ipar gua…maukakakkakkak…

Gua yg pernah beraya sebelum ni kat JB (sebelum terbang ke Melben 4 taun) dah tau dah adat beraya org johor nih…pusing beb semua umah adik beradik…satu johor kitroang pusing…dari Segamat, Batu pahat, Kluang, Air Itam, Kahang, Sedenak, Layang-Layang…huh…! buleh tercabut tekak gua digesel dengan makanan yg masuk….nasib baik gua naik satu kete ngan bapak mertua gua…buleh tukar2 driber..kalo idak sure lembik…hahhahha…tapi pengalaman yg sangat indah buat gua sekeluarga..dapat jumpe keluarga yg besar…sembang2…

5 hari gua kat Johor sangat best…tapi agak singkat sebab cuti terhad…takpe next time kitorang balik lagik…semat jumpe geng2 photog johor yg mantap…Feedy & Shahizwan dari prologue photography…seperti biasa diorang sempoi..dah 3 kali jumpe memang dah kenal & banyak cite yg dok sembang sebab agak lame gak tak jumpe…takpe…next time kite jumpe lagik…gua balik raya haji nanti….insyaAllah…sebelum balik ke Penang aritu..pagi tu kitorang ke rumah limas, danga bay amik gambo family…mak mertua gua bukan main suka terus suh print beso…hahaaha…memang best…setting yg sangat menarik sebab design rumah tu memang menggamit kenangan kehidupan kampung…gua puas!
layang2

family gua

wany

mertua

mertua2

ramai2 tangga

umah limas

ayern

mommy
gua tengah tensen nih…sebulan posa gua turun 6 kilo…satu pencapaian yg terbaik penah gua buat…tapi hampeh…seminggu raya gua naik 8 kilo…!!!!
promotion

Rumah terbuka…

October 5, 2009

rumah terbuka
Ahad 11.10.2009
2-6ptg
No.6 Persiaran Seksyen 2/15
Bandar Putra Bertam
Kepala Batas

jemput…

jam pukul 12.30..hati gua tak keharuan pada tgh ari syawal tu…kepala dok terpikir pasal makcik gua kat Aloq Staq jaaa…dia dah gua anggap macam mak gua sendiri…mana taknya, dari sebelum lahir sampai gua umo 18 taun dia duduk ngan gua besarkan gua bersama2 dengan parents gua…gua penah denga yg mak gua penah berbual pasal yg dia tak kawen sebab nak jaga gua..begitu besar pengorbanan dia kat gua…serius gua anggap segala yg berlaku sampai arini kat diri gua adalah salah satu dari didikan dia…alhamdulillah…tetibe sedih skit kali ni…nak buat camne kan…hari raya, hari yg patut kite kenangkan dan berasa kebesaran yg maha besar Allah S.W.T serta menginsafi atas segala2 yg pernah berlaku ke atas diri kita…gua pernah terbaca ada segelintir kawan2 gua yg rasa dah omputeh sangat…komplen pasal cerita2 mesia pada hari raya semuanya sedih2…gua malas nak komen ape2…tapi bagi gua mood yg camtu sesuai sekali dengan menyampaikan mesej dan memotivasi diri tentang keinsafan setiap umat…

gua dah siap kemas barang2 masuk dalam kete…dah nak jalan..balik kampung sendiri dengan anak bini parents gua menyusur kemudian memandangkan diornag kena layan tetamu…(family gua jadik host raya taun ni)…bini gua pun dah ready…tapi mak gua dok sediakan makanan suh gua bawak balik dulu…gua ingat tepon gua dok bunyi dekat 10 kali dah sejak pukul 11 pagi dari makcik gua tu…sian dia..rindu le tu ngan gua & anak bini gua…tepat pukul 4 baru gua tembak naik highway…humang aih…bukan sediakan gua ingat, mak gua baru nak masak agaknye…dekat 4 jam amik mase tarok makanan semua dalam bekas…tensen…gua sabo je la memandangkan gua baru je mintak maap ngan dia pagi tu…ade kang plak gua jadik batu tgh2 bawak kete kat highway tu…sian budak2 propel nak kene alihkan batu time2 raya nih…muakakkakka…tu satu hal..kang tak pasal2 duit raya yg dia kasik pagi tu pun tukar same…gile rugi…huahuahuahua…jalan sesak..suke ati tokwan diorang bawak cam siput dok lane kanan…bukan je lampu gua bagi kat diorang dengan kepal2 gua kasik keluar tunjuk tande bengang…tapi harammm…diorang bawak jugak pelan dok lane kanan…ingat bawak kat taman tasik taiping ke…cinabeng betol…dengan enjin berkuasa VURBO…gua berjaya gak sampai dengan catatan masa yg agak membanggakan…sampai2 dekat kampung gua nampak kelibat seseorang yg sedang setia menanti dekat muka pintu…pilu hati gua…terus dia datang kat kete gua…aduh…sedih..dapat bayangkan dia punya perasaan rindu kat kitorang dengan keadaan menunggu tuh…imagine 4 jam dia menunggu…siap lengkap dengan tudung, baju raya yg cantik…lagi bertambah pilu kitorang…bini gua dah meleleh dah kat sebelah…biasala perempuan…tambah plak dengan bini gua yg amat cingeng (org jawa kata kuat nangis- wah tetibe gua pandai cakap jawa) gua terus bukak pintu nak peluk dia…ingat lagi ayat pertama yg dia ungkap…”awat lambat…?…” lagi bertambah sedih gila…pastu dia sambung…”cepat la…chaq nak pi beraya ni dah pukui berapa?…”terus lagu raya yg dok terngiang2 kat telinga gua macam pause tetiba…ade plak sound effect cengkerik kat belakang…muakakkakkaka…org punya sedih2 dia nak ajak pegi jalan2 beraya sebenornye…potong terus…hahhahahhahaha…i love u chaq!
chaq
to be continued…
promotion

Salam semua…setelah 4 taun gua beraya kat Melben, taun ni alhamdulilah dapat gua beraya kat Mesia…yahoooo..bapak best jumpe semua sedara mara…sepupu2 gua yg dulu kecik skang dah ade yg tinggi dari gua…Dah name raya gua gua sudah semestinya beraya pusing Malaya…Taun ni seperti yg gua bagitau dalam post sebelum ni family gua jadik host utk raya pertama memandangkan nenek belah bapak gua tak berapa sihat…kire ok la first time jadik host sebab sebelum ni beraya kat Setiawan, Perak (4 taun lepas dan taun2 sebelum ni…kate bapak gua)…so ni kira 1st time le nenek & sedara mara gua beraya bukan kat Setiawan…daripada 11 anak nenek gua…hanya 6 jek yg memunculkan diri ke umah gua….muakakkakkakaka…sungguh la hebat pencapaian itu…semua ada commitment masing2…mana leh halang…diorang ade anak dan mertua sendiri…yang penting syawal ni moga2 diorang semua bergembira disamping keluarga…gua memohon maaf dari jauh je la (phone)…

Malam raya gua pegi ke surau kat sebelah rumah takbir ramai2…terasa kehangatan syawal pada masa tuh…alhamdullillah…ramai yg datang ke surau utk mengimarahkan lagi majllis malam tu…pastu ade berbeque plak kat surau…penganjur cuba meramaikan surau pada malam tu dan terbukti ianya berkesan…cayala rahim…! gua balik awal malam tu tak lepak lama2…sebab gua penat…(penat makan lemang bukan main banyak…muakakkakkaka)

Pagi syawal gua terus bangun pegi belasah rendang mak gua…muakakkaka…gua tak peduli dah org lain…gua pegi belasah dulu…pastu baru pegi smayang…nyata ramai bapak org pagi tu…alhamdulillah hebat sungguh org bandar putra bertam…nampak macam semua balik kampung tetibe pagi tu ramai plak…ekkekekkek…sesi gua mintak ampun berlangung selepas je smayang raya…gua nengok muka bapak ngan mak gua cam serius je pagi tu…dok terpikir ape dose gua dalam setaun lepas…pastu bini gua ajak pegi salam…gua dengan selambe sound “mommy tolong kem salam je la kat mama ngan abah tu…”muakakkakka…semua org gelak beso denga…hahhahhaa…pastu dengan selambe gua terus terasa tapak tangan saiz 5 lekat kat kepala gua…hahhahhaa..dah tua2 bangka depan anak bini gua kena sauk dengan mak gua…sekali lagi rumah gua bising dengan gelak tawa sedara mara…hampes…!
mat desa and co

mommy ayief

semua

asyiek and co

tapi serius raya mesia best bapak…sronok berkumpul ramai sanak saudara walau jauh disudut hati terkenangkan keseronokan berhari raya bersama rakan2 di Melben…

to be continued…
promotion