Lens

October 29, 2009

Salam, kali ni gua nak berkongsi dengan semua lens2 yg gua penah gunakan…setiap lens ada kepentingan utk capture apa yg kita mau…ada org penah tanya kat gua…”bro..kalo gua pakai kit lens ok dak…?, bro…kalo gua pakai lens jenama ni ok dak…? takde hal beb…tak bermaksud ko ade lens mantap gambo ko lawo…tak semestinya plak kalo ko takde lens gile2 gambo ko takleh lawo…kat sini gua cuma nak berkongsi rasa penggunaan lens & kelebihan dia…
1
50mm f1.8 – detail shot…kalo ade Kenko extension tube lagi nampak depth dia…

2
50mm f1.2 – detail shot…dan bokeh tak hingat dunia…

3
24-70mm f2.8 – macro lens…same gak…kalo ade Kenko extension tube lagi nampak depth dia…


24-70mm f2.8 – mid range lens…senang utk satu lens bergerak utk amik dalam range yg dekat…& f2.8 bole maintain depth yg kita ndak…

5
24-70mm f2.8 – mid range lens…jugak utk potrait..

11
24mm f1.4 – potrait…yg ni color dia bapak best…buleh maintain wide & depth yg agak gilaaaaaa….!

8
16-35mm f.28 – wide lens…utk capture space & subject…main dengan element2 sperti line utk lebih nampak ruang…

6
16-35mm f.28 – wide…sesuai utk group photo or utk nak dapatkan perspektif…lebih menarik dengan f2.8…bole maintain depth!hehheheh

9
135mm f2 – potrait & prime lens yg bagus utk capture subject & result depth yg amat ketara…cuma kena sentiasa bergerak & peka terhadap focus specific feet yg ada kat lens…ketajaman imej takleh disangkalkan lagik…!

10
70-200mm f2.8 – tele…walaupun agak berat compared to 135mm f2…tapi range 70-200mm sangat berguna dalam focusing & jarak yg agak jauh…sekali lagi kena peka pada focus specific feet dia…kalo terlupa..ketajaman gambar akan terjejas…but the color still among the best!

*semua lens yg dinyatakan mengunakan jenama kenen…tiada unsur menjatuhkan mana2 jenama & kenen tidak pun pernah membayar sekupang pun kat gua…gua cuma berkongsi maklumat…dan insyaAllah akan banyak lagi entry2 berunsurkan perkongsian ilmu akan disampaikan…ini cuma apa yg gua pernah pakai & pernah experienced…but still…apa pun lens yg org & yg kita ada tidak menjaminkan apa2 result yg specific indahnya or aestheticnya penyampaian hasil kerja kita utk tatapan semua…banyak lagi elemen2 lain yg boleh digabungkan dalam menghasilkan sesuatu karya yg bagus!

cheers…!
promotion

Advertisements

9 Responses to “Lens”

  1. ajit said

    sangat beguno n baguih entry ko ni syiek. walau aku xtau pe mende pon mm, lm, mlm nu. tp gambau2 ko amik memang dasyatttttttttt. 8 bintang aku kasik. lagi 2 tunggu ko blanje aku ngeteh

  2. GLizZY said

    ~ Mmg hebat jika tau penggunaan semaksima mugkin wlupun tidak memiliki semua jenis range..
    Nice info, great work..
    (,”) Merci..

  3. archiprez said

    yezzaaaa…. we want more we want moreeeee!

  4. lawa2 dude..satu bentuk pengajaran yg baik ni.

  5. ameen said

    suke pic cincin 2..

  6. Conan_skywalkeR said

    pix2 mmg cun gila la kan.
    aku dok pkai yg basic je.

    pitih x de nk apgred. hehe.

  7. asyiekdesa said

    thanks semua…!

    conan – basic pun ok…

  8. Faizal said

    salam bro,
    saya ada soalan, kiranya bro sudi berkongsi info.

    1. bagaimana bro handle majlis dengan variety of lenses. adakah bro menggunakan extra body. ataupun sempat menukar lens mengikut keperluan.

    thanks bro for sharing info yang best ni

  9. asyiekdesa said

    Faizal – kena kenal pasti kesemua bentuk event2 yg akan berlangsung…mudah untk pengurusan lens…saya pakai satu body je…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: