Tak perlu buang!

July 21, 2010

Pernah dak kadang2 tgh nak shoot ade tangan lain masuk (sedara2 penagntin) utk shoot sekali…? kat sini sekadar gua nak share pengalaman dan pendapat gua bila tetiba datangnya situasi begini…relek…jgn mengeluh…jgn nak tarik2 muka dengan sedara pengantin…lek lu…sap kok lu…gua paham…kadang2 moment tu senang terlepas…bak gua cakap…sap kok lu…bawak bertenang..cuba jadikan situasi tu sebagai salah satu creative shot anda…utk tips kali ni gua nak share…bila berhadapan dengan situasi camni…cube pikir somethin diffrent!…banyak2 element yg tak sengaja tu buleh kita jadikan sebagai rules dalam photography & design…dalam kes camni…purposely gua jadikan tangan sedara pengantin yg cuba amik gambar tu jugak sebagai salah satu props & jugak bentuk framing yg ingin kita highlightkan pada main subject which is the bride yg tgh disarung cincin…masa situasi camni…gua sengaja rapatkan lagi camera angle gua lebih pada tangan tu…utk dapatkan lebih situasi ketika itu yg tgh org berpusu2 tak mau lepaskan peluang merakam detik2 bersejarah pengantin…tak semestinya kita kena crop bila balik2 bukak ja gamba kita nampak ada tangan lain yg bole kita anggap sebagai mengganggu…tak salah kan…? am i rite…? think about it…!

cheers!
ori
non-cropped image from camera! (5dmk2 with 16-35mm f2.8)

selalunya
selalunya cropped area yg akan diedit oleh semua bagi mengelakan tangan di sebelah kiri termasuk dalam framing

framing
tapi sebenarnya bahagian tangan disebelah kiri tu merupakan salah satu element yg bole balancekan frame dengan adanya pengantin lelaki di sebelah kanan composition!

have fun guys!

Advertisements

Gua & dia

July 14, 2010

gua & dia
kenangan zaman itm melaka 2001…sungguh indah…! antara gua & dia…10 taun dah berlalu…macam baru semalam kenangan manis tu berlaku…! love u mommy!

cheers
asyiek & annor

2

3

4

5

6

7

Salam semua…dan seperti yg gua janjikan pagi tadi…gua update entry terbaru dalam blog yg dah lama gua tinggalkan ni…tadi baru gua check stats dalam blog ni…alhamdulillah…takde le sampai takde org langsung nengok blog gua ni dalam satu hari…ade jugak yg bukak blog ni walaupun gua dah tinggalkan lama…terima kasih gua ucapkan…lu org memang rawk!…hhehehhehe…cite pasal pengantin dan wedding yg gua amik kat temerloh pahang ni plak…ekceli…kakak dia (yg muke merajuk dalam pic no.1) merupakan student gua masa sebelum gua fly ke Ostotlia dulu…gua penah ngajar dia satu sem…bagus budak ni…respek org tua (walhal gua takde le tua time tu…tua dalam 3-4 taun je dari diorang…) so masih le dia bertanyakan khabar…kebetulan…adik dia nak kawen…dia call gua tanye…tu yg membuatkan 1st time gua jejakan kaki kat temerloh tu..wow…damai je ek kat pahang ni..takde kecoh2…best2…alhamdulillah…kedua2 mempelai sama padan…sama cantik…Un (Fahrul) dapat lafaz sekali jek…tersipu2 malu pengantin pompuan…dan tetibe dengo sore akaknye gelak beso…aik akak plak syok lebih…menjeling abg long yg duduk sebelah kadi tu…muakakkakka…dalam ati abg long tu mesti kate…”betol ke idak adik aku sorang ni…??” hahhahahah…gurau2 je sue…tapi majlis cukup meriah yg bersambung pada keesokan arinya utk majlis reception…selamat pengantin baru buat Un & Dila…smoga bahagia ke akhir hayat…buat akaknye plak…bile lagik..? kitorang nak gi makan ikan patin lagik nih…ekkekkekkeke…

cheers!
coming up next…Syam & Fiza
for more pictures of this couple…feel free to browse their album in – http://www.flickr.com/photos/asyiek/sets/72157623039416367/

www.asyiek.com

sorry agak busy kebelakangan ni shoot & edit custom album / video…insyaAllah akan dihapdet dalam tempoh yg terdekat…
all of us
with side kick di salah satu wedding..!

stay tune
cheers!
feel free to visit
http://www.asyiek.com/