Tak perlu buang!

July 21, 2010

Pernah dak kadang2 tgh nak shoot ade tangan lain masuk (sedara2 penagntin) utk shoot sekali…? kat sini sekadar gua nak share pengalaman dan pendapat gua bila tetiba datangnya situasi begini…relek…jgn mengeluh…jgn nak tarik2 muka dengan sedara pengantin…lek lu…sap kok lu…gua paham…kadang2 moment tu senang terlepas…bak gua cakap…sap kok lu…bawak bertenang..cuba jadikan situasi tu sebagai salah satu creative shot anda…utk tips kali ni gua nak share…bila berhadapan dengan situasi camni…cube pikir somethin diffrent!…banyak2 element yg tak sengaja tu buleh kita jadikan sebagai rules dalam photography & design…dalam kes camni…purposely gua jadikan tangan sedara pengantin yg cuba amik gambar tu jugak sebagai salah satu props & jugak bentuk framing yg ingin kita highlightkan pada main subject which is the bride yg tgh disarung cincin…masa situasi camni…gua sengaja rapatkan lagi camera angle gua lebih pada tangan tu…utk dapatkan lebih situasi ketika itu yg tgh org berpusu2 tak mau lepaskan peluang merakam detik2 bersejarah pengantin…tak semestinya kita kena crop bila balik2 bukak ja gamba kita nampak ada tangan lain yg bole kita anggap sebagai mengganggu…tak salah kan…? am i rite…? think about it…!

cheers!
ori
non-cropped image from camera! (5dmk2 with 16-35mm f2.8)

selalunya
selalunya cropped area yg akan diedit oleh semua bagi mengelakan tangan di sebelah kiri termasuk dalam framing

framing
tapi sebenarnya bahagian tangan disebelah kiri tu merupakan salah satu element yg bole balancekan frame dengan adanya pengantin lelaki di sebelah kanan composition!

have fun guys!

Advertisements

One Response to “Tak perlu buang!”

  1. lg byk tgn lg baguih kot ! sap kok lu dude..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: