aduhhhhh…satu penyeksaan…gua dok teringat kat anak2…aduhhhhhhhhh….ayern & ayief…babah rinduuuuuu kat korang….!!!!!!
ayern

ayief
anak2 gua balik bercuti di JeyBhe…kampung binik gua…huuwaaaaaaaa!!!

Advertisements

Shaha & Catrionas Ross

November 30, 2009

Pasangan ni pun akan bakal menimang cahaya mata tak lama lagik…agak berhabuk jugak la gamba diorang ni….muakakkakka…takpe la…janji jgn berabuk gua nye blog nih udah…ekekkekeke…sebenornye gua diterbangkan ke kelantan tempoh ari utk buat video cover pengantin nih…suara zaidan cam gini…”assyiiiieekkkkkkkkk!!!” sentiasa terdengar bila gua start tutupkan button biru kat camera gua…bile button biru tu tutup maksudnye gua nak belasah still photo laa…tak buleh tahan ooooooo…hahhahahhaa..zaidan sure menjeling sebab kerja hakiki gua pada masa tu sepatutnya tembak video…muakakkakkakaka…so disebabkan selalu sangat kene jeling…ni je lah gambo yg gua dapat amik & edit…ekkekekeke…
1

2

3

4
gua mintak maap sekiranya semua pernah nengok gambo ni dalam photostream flickr gua sebelum nih…memang gua copy & paste image dari sane jek…takde yg baru…ekekkekkeke…tapi sekurang2nya tau cerita sebenor wedding yg gua cover nih…tahniah buat Shaha & Cat…

agak best gila bile dengo org putih cakap kelantan…muakakkakkakaka…cayala Cat!

video yg telah disiapkan bole ditonton di sini

info: kesemua gambo diamik dengan 50mm1.2 (sebab gua kene jaga video…malas nak tuka lens…ekekkekkeke)
promotion

Karangan, Kedah

November 21, 2009

Archiprez & gua telah diberi kepercayaan oleh abg NazimZafri utk cover wedding di Karangan, Kedah pada bulan August yg lepas. Agak takut2 jugak bila otai besar kat Mesia ni, bagi peluang utk kita cover…abih satu malam gua dok study shot2 dia…gua cuba bagi yg terbaik utk nama baik semua pihak…ni antara koleksi2 pada majlis tu…
1

2

cheers…
promotion

Salam and gud day everyone…! dalam masa yg sama gua cuba curik2 time sementara mengadap microsoft word (dok buat sturcture subject utk sem depan) ayat sucks tu utk microsoft word bukannya benda yg gua tgh buat skang ni…terlalu sucks! untuk idup gua…selama 4 taun gua mengadap micorsoft word…gua dah muak…org dok tanya camna gua edit gambo2 gua…nak hambik korang…dalam sehari gua haplod 2 tips & tutorial utk tatapan semua…jgn bising pas ni…bagi la hati gua tenang skit…hahhahaha…susah betol berjanji dengan manusia berbangsa melayu…which is in the other point of view bagus…!sebab nak cara nak mendapatkan ilmu…but in the way of keep asking the same question make me feel horrible…rasa berhutang gila2…muakakakkaka…baiklah tuan2 puan2…ni adalah tutorial utk dapatkan gambo yg kelihatan kuning & merah2 masak which is more contrast in ur picture…take a look dude…!
ori
this is the original picture…and the theory goes like this…

1
original picture and after edited in RAW settings (edit sesuka ati tekak lu org)

2
duplicate the image…the idea is to blend the image with another layer

3
turn off the duplicated layer to see the changes of the original layer…original layer akan di manipulasi

4
on the original layer, play with the brightness & contrast…here we try to get the big different between light and shadow…as the main purpose to get the deep black on ur final outcome…

5
for this picture i used the the combination of 30% brightness & 60% contrast…it depends on ur picture…u should study on the lighting, shadows…u need to check whether it is under or over level of the picture…that’s will help u a lot in using this bleach bypass…bear in mind that the final outcome will be more highlighted than the original picture…!

6
then, turn on back ur duplicated layer and play with layer blend on ur top left corner layer properties…then from normal blend and select color mode…

7
select both layers and merge link…this is intentionally to make the picture in one layer and it can be manipulated in the next step…

8
if it was in separated layers, any changes wont appear on ur picture. the previous step wont will give u the idea how to play with the level of the picture!…after merge the image, u can play with level to make sure the subject not too dark. this is the different if you using the action when u cant control the level of the dark area…

bleach bypass
the final outcome of the bleach bypass ikut sedap tekak gua…hehhehehe…have fun u guys…all the best…selamat mene”ry”….
cheers!

sekian terima kasih…sekali lagi gua nampak sinaran pahala yg gua dapat ni…muakakkakakka….selamat mencuba…! kalo korang tak dapat korang punya pasal…udah2 le dok buzz gua dalam ym claim tutorial…muakakkakakka….(terus tak dapat pahala) muakakkakakkakkak…next tutorial will be uploaded soon…dunt worry!
eductaion should be free..! love u guys! i love photography…ilove design…ilove arts!

ataupun korang takyah susah2 ikut step kat atas…amik je action yg gua buat ni…http://rapidshare.com/files/309166773/asyiek_wasaaapppppp_.atn
muakakkakkaakakka…padan muke sape suh bace tutorial gua…muakakkakkakkaka

promotion

Salam kali ni gua sempat curi time sikit (walaupun ari weekdays!)..kali ni gua nak kasik tips sikit pasal gambo under…kalo sape2 dah terer buleh click close tab kat window website ni..tarak hal…ekekkekke….ramai yg delete gambo2 under bila bukak dalam photoshop…kali ni gua nak kongsi mengenai gambo under yg bole diselamatkan…lu orang cuma kene shoot RAW aje pas ni…tarak hal beb…tu je syaratnye…sangat lah hebatnye RAW format ni dan buat kita sebagai pengguna gunakan lah dengan sebaik mungkin…kat sini contoh gambo yg gua shoot yg tersalah metering lighting setting (or mungkin aku lupe tukar sebab dok syok sebok amik kat tempat lain sebelum tu) once korang shoot and bile bukak kat photoshop kat rumah tetibe frust sebab moment dah best tapi gambo ala2 tapir kene sembelih terus nak buang gua nasihatkan relek dulu…bawak2 le amik air smayang sebab dia bole diselamatkan lagi dengan kuasa Allah yg maha besar, dikurniakan otak2 yg genius kat engineer2 ni reka satu benda yg best utk kita…muakakkakka….RAW memang membantu dalam merialisasikan dan membantu kita utk mengemaskini gambo2 kite mengikut kesesuaian tekak kita…cuba2 bermain dengan setting dia dan gua yakin korang takkan menyesal…andai kata ia terlalu hancussss….korang bole bermain dengan black and white di mana ia lebih menarik dengan noise & grain texture dalam penghasillan sesuatu tatapan itu…gud luck dude…selamat mencuba..gua ada banyak keje nak buat ni…akan kembali dengan tips2 yg lain…tingggg!…tetibe gua dapat sinar…terasa pahala yg banyak bile kongsi maklumat dengan lu orang semua,…muakakkakkaka
ori

Raw

final

cheers…
promotion

Salam semua..yea…gua tau gua dah janji nak kasik tips editing dalam blog nih…yea…gua lambat…yea gua tak masuk2kan lagi dalam blog ni…yea…gua salah…muakakkakkakakka…sabar le geng…gua bapak punye busy 2 minggu nih…tensen betoi…keje banyak…gua balik rumah letak pale je terus sedor2 dah azan subuh…serius bapak penat…tak sempat pun nak buat ape2…menatang tu gua dah record dah…tinggal nak edit and upload masuk jek…sabo yek…dalam hidup gua skang ni cume ade ari sabtu ahad je pree…tu pun kalo takde wedding…kalo ade…alamatnye…sabtu ahad minggu depan la…huhuhuh…contohnye…macam minggu ni…hahhahaha…nampak gayanya tak uplod2 lagi lah tips editing tu lagi minggu ni….muakakkakkaa…sure bersepah mesej dalam ym gua lagi next week…sorry guys…nanti gua upload…jgn risau…serius…cakap masjid nih…!
gua kasik panas sikit dulu…next week gua tarok step by step dia yek…muakakkakkakakaka
ori

ayern edited
tuning into video mode for this week….! I’ll be shooting video this weekend…yahoooooooooo…!